Вертикальні ферми

  • Автор : Fermer 24
  • От: 12/04/2021
  • : 0

Вертикальна ферма

Вертикальная ферма

Ідеї здорового способу життя, вегетаріанства, а останнім часом зміцнення імунітету від загрози пандемії призвели до стабільно збільшуючогося попиту на зелень в Україні. Карантинні заходи не закрили продуктові магазини, за деякими оцінками відвідування останніх збільшилися багаторазово. Попит на продукти, які зміцнюють організм росте незважаючи на подорожчання.

Близько половини ринку зелені займають салати, далі йде петрушка, кінза, кріп, ароматні трави - фенхель, базилік, м'ята, тархун, чебрець.
Понад 55% даного ринку займає імпорт, основні оператори - Ефіопія, Італія, Польща, Нідерланди, Туніс.

Варіант вирощування зелені в вертикальних фермах не нова, це продовження розвитку тепличного господарства в вертикальному напрямку з посиленням автоматизації і точного агровиробництва..

Що це?

  • теплиця, яка максимально використовує площі території;
  • приміщення для вирощуванне зелені чи інших агрокультур - саджанців, мікрозелень (паростки соняшника, гороху, редису);
  • закрита зона з точно регулюємим кліматом і освітленністю;
  • вирощування зелені в вертикальних фермах відбувається без використання землі, на гідропоніці, зазвичай на мінеральній ваті з точковим крапельним поливом, індивідуально підібраним поливом и підкормкою.

 

Може використовуватися територія підвалів, горизонтальних дахів, споруди і приміщення невикористовуємих промислових об'єктів.

Кроки по вирощуванню зелені у вертикальних фермах на прикладі одного з українських підприємств

Вертикальная ферма

День 1 - посадка насіння у підготовану гідропоніку.

День 7 - переміщення паростків на плаваючому в водяному розчині та мікро і макроелементами плотики.

День 14 - переміщеня пророщеної культури на багатоповерхові стелажі з підведеними трубками капельного поливу, підживлення, оснащені регулюємим освітленням.

День 30 - збір урожаю, безпосередньо перед відправкою замовнику.

Переваги вирощування зелені в вертикальних фермах, іноді називаємих “міськими”.

  • точне планування збору урожаю;
  • не залежать від сезону, одна сотка закритого грунту еквівалентна 4-6 и більше гектарам відкритого;
  • не використовується грунт, вирощується на гідропоніці, не потрібно змивати залишки землі з листя;
  • при розміщенні у великих містах - максимально знижується логістична складова доставки продукції від виробника до споживача;
  • екологічність
  • саме голвне - корисність для організму.

За прогнозами урбаністів до 2040 року більше 80% населення буде міським. На фоні цих прогнозів дане рішення агровиробництва стає ще більш актуальним і привабливим для інвестицій. Вирощувати на вертикальних фермах можна не тільки зелень, також ягоди, квіти, практично будь-які рослини.